Gezonde lunch op werk zorgt voor daling in ziektes en uitval
Een gezonde lunch aanbieden op het werk loont. Het levert gezondheidswinst op voor werknemers en is financieel aantrekkelijk voor de maatschappij als geheel. Denk bijvoorbeeld aan de alsmaar stijgende zorgkosten. Juist voor werkgevers loont het om een gezonde werklunch aan te bieden. Dit blijkt uit een kosten-batenanalyse, uitgevoerd door Gibbs Analytics Consulting, in opdracht van de Nieuwe Lunch Cultuur. Provincie Zuid-Holland ondersteunt de lunchbeweging en de resultaten uit het rapport.
De resultaten van de kosten-batenanalyse laten zien dat het aanbieden van een gezonde lunch op de werkvloer een duidelijke positieve invloed heeft op de volksgezondheid. Als werknemers structureel een gezondere lunch eten, daalt de kans op overgewicht en obesitas met gemiddeld 11 procent, op diabetes type 2 met 7,6 procent en op hart- en vaatziekten met 9,6 procent. Omgerekend naar de omvang van de Nederlandse beroepsbevolking betekent dit ruim 200.000 gevallen van overgewicht, bijna 100.000 gevallen van diabetes type 2 en meer dan 350.000 gevallen van hart- en vaatziekten minder.
Wil je het volledige artikel lezen? Lees verder op de website van de provincie.
Wil je het rapport met de kosten-batenanalyse lezen? Bekijk het op de website van de Nieuwe Lunch Cultuur.