Gezond voedsel als basisvoorziening
De markt alleen zorgt niet altijd voor toegankelijk gezond en duurzaam voedsel. Het is het onderzoeken waard om voedsel een publieke voorziening te maken.
Uit onderzoek van Profundo blijkt dat retailers in de EU jaarlijks zo’n € 3 miljard uitgeven aan marketing voor duurzame producten. Voor ongezonde en niet-duurzame producten ligt het bedrag vele malen hoger: € 99 miljard per jaar. Hoe kunnen we van mensen verwachten dat zij opboksen tegen zo’n enorme marketingmachine? Vooral mensen met een kleine beurs hebben door hun zorgen wel iets anders aan hun hoofd hebben dan na te denken over voedselkeuze, vindt Public Food, organisatie voor voedselrechtvaardigheid.
Denk mee!
Volgens Public Food laat het onderzoek van Profundo zien dat als we voedsel aan de markt overlaten, gezond en duurzaam voedsel nooit de makkelijkste en betaalbaarste keuze zal worden. Daarom vindt Public Food dat gezond en duurzaam voedsel een basisvoorziening moet zijn. Goed eten zou net zoiets moeten zijn als de kinderopvang, openbaar vervoer of kraanwater, vinden ze. Op die manier wordt gezond en duurzaam voedsel de makkelijkste en betaalbaarste keuze voor iedereen.
Mensa Mensa: wijkkantine in Rotterdam
In Rotterdam brengt Public Food hun missie in praktijk met het initiatief Mensa Mensa. Mensa Mensa verzorgt betaalbaar, goed eten voor de wijk. In deze ‘wijkkantine’ serveren ze de hele dag comfortfood voor een lage prijs, ook om mee te nemen. Er is ook een openbare keuken waar je in het Mealprep Café zelf een eigen weekmenu kunt koken en een kookwerkplaats voor kinderen. Ook kun je bij Mensa Mensa terecht voor catering of workshops.
Denk mee!
Wil jij meedenken over hoe zo’n basisvoorziening eruit moet zien? Meld je dan aan!